Vzpomínky chirurga se křtily, jak jinak, na operačním sále

17. 2. 2022

TEXT A FOTO: MARTIN VIŠŇA, ŽURNÁL UP

Historický operační sál v nejstarší budově Fakultní nemocnice Olomouc se stal dějištěm křtu knihy Půlstoletí s chirurgií… nejen olomouckou, v níž se někdejší přednosta II. chirurgické kliniky Lékařské fakulty UP a FNOL, profesor Miloslav Duda ohlíží nejen za svou kariérou, ale připomíná i nebývalý rozvoj chirurgie od druhé poloviny 20. století a významné osobnosti z řad olomouckých chirurgů. Kniha je součástí edice Paměť Univerzity Palackého.

  • Miloslav Duda pokřtil svou knihu v historickém operačním sále v budově Franze Josef. "Kmotry" knížky byli také ředitel FN Olomouc Roman Havlík a děkan Lékařské fakulty UP Josef Zadražil.

 

„Profesor Vladislav Rapant říkal, že klinika by špatně fungovala, kdyby tam nebyly tři typy chirurgů: ti, kteří pořád řežou, ti, kteří dělají vědu, a pak ti, kteří i píšou. Já jsem měl to štěstí, že jsem patrně po své mamince, která byla učitelkou češtiny, a tak jsem zkrátka měl nějaký vztah ke psaní. V knize jsem se samozřejmě snažil nepsat přísně odborně, ale tak, aby to bylo čtivé i pro ty, kteří nejsou odborníky v našem chirurgickém řemesle. Nakolik se to povedlo, musí posoudit čtenáři,“ uvedl autor v operačním sále, u jehož výstavby kdysi byl a kde se u příležitosti křtu knihy sešla řada jeho spolupracovníků a kolegů z nemocnice a fakulty.

Kmotry díla, kteří si s profesorem Dudou připili na úspěch knihy, byli také lékaři – ředitel FNOL Roman Havlík, rektor UP Martin Procházka a děkan LF UP Josef Zadražil. „Myslím, že mnoho zajímavých věcí při naší práci zapadá a je velmi bohulibé a chvályhodné, že to někdo zachová pro budoucnost. Ta kniha je úžasná,“ poděkoval autorovi ředitel nemocnice. „Jsem velmi hrdý, že jsme se mohli prostřednictvím našeho Vydavatelství UP na knize podílet. Především bych ti ale chtěl poděkovat za ta léta vzdělávání lékařů,“ připojil se k díkům rektor.

„Jsme zvyklí se dívat do budoucnosti, ale myslím si, že jak staří filozofové tvrdili, že historie je učitelkou života a paměť písařem duše, tak je třeba se k něčemu kolikrát vrátit. A i já v knize našel věci, které jsou důležité i pro rozhodnutí, která děláme v současnosti. Moc blahopřeji, ta kniha je čtivá, krásně napsaná, s bohatým archivem a člověk v ní najde určité poučení i do budoucnosti,“ dodal poslední z kmotrů, děkan lékařské fakulty.

Zatímco hosté křtu si do svých knihoven mohli odnést představovanou knihu, sám Miloslav Duda během setkání obdržel jiný počin. Ředitel Vydavatelství UP Aleš Prstek mu předal faksimili absolventské práce Petra Zatloukala, olomouckého fotografa a dlouholetého vedoucího fotografického ateliéru na PdF UP. Fotografie v ní vznikly na druhé chirurgické klinice, tedy působišti profesora Dudy, umístěné tehdy v olomouckém Řepčíně. „Když jsme si práci prohlíželi, narazili jsme na takovou signifikantní fotku s velmi přísným pohledem jistého primáře. Nechali jsme tedy vyrobit faksimili, je tvoje,“ řekl k dárku ředitel Vydavatelství UP.

Kniha Miloslava Dudy Půlstoletí s chirurgií… nejen olomouckou je součástí vlajkové knižní edice Paměť UP, jejímž cílem je doplnit obraz rozvoje Univerzity Palackého o svědectví jejích významných osobností. K dostání je v e-shopu Vydavatelství UP ZDE

Rozhovor s prof. Dudou o knize i o chirurgii si přečtěte ZDE.